Протетика

Метални бленд-корони

Те се използват в случаи, в които разрушаванията на твърдите зъбни тъкани (ТЗТ) са толкова големи, че не могат да се възстановят с конвенционални или лабораторни пломби и когато съществува риск от счупване на зъб с пломба ; предпазват ТЗТ от кариес при предразположени пациенти; шинират зъба с обвивното си действие.

По своята същност те биват: метални скелети, които са покрити по външната (вестибуларна ) стена с пластмаса за повишаване на естетиката.

Металокерамични корони

Най-широко използваните корони в денталната медицина. Състоят се от метално пънче (субструктура) от благородна или неблагородна сплав както при металните корони, но върху него се нанася химически свързана супраструктура от керамика.

Те могат точно да възпроизведът естествения цвят и форма на зъба Те са най-разпростанения метод на неподвижно възстановяване . Изработват се с прагова граница , която допълнително подобрява естетиката и увеличава престоя им в устната кухина при една изрядна орална хигиена.

Прескерамика

Най-съвременният метод за обличане на зъби, особено подходящ за видими участъци.

При тях няма метален скелет, което многократно увеличава тяхната естетика,както по отношение на твърдите зъбни тъкани така и на лигавицата около тях.

Това е стандартът за естественост в стоматологията на 21-ви век, който не може да бъде достигнат от никоя друга конструкция. Използва се както при единични коронки, така и при блок корони.

 

Циркониева керамика

Tези конструкции превъзхождат по здравина металокерамиката, което се дължи на циркониевият скелет.

Той е с цвят на матова (непрозрачна) керамика, което в съчетание с устойчивостта му, превръща тези корони във високо естетични и здрави конструкции, коите се използват не само в предните участъци на устната кухина, но и за възстановявания на загубени твърди зъбни тъкани в по-назад разположените зъби.

Микро-протези керамични

Изключително удобени за пациента тъй като при тях клиничното време за работа в устата е сведено до минимум.

Те биват инлеи и онлеи.

Керамичните инлеи и онлеи представляват керамични пломби, изготвени в лаборатория по отпечатък. Те са подходящи за възстановяване на малки и средни по големина дефекти, когато зъбният емайл все още е в добро състояние.

Модерните керамични инлеи и онлеи от циркониев оксид, изработвани в клиниката, отговарят не само на най-високите изисквания за здравина(стъбилност) на захапката и издържливост, но и за естетика и поносимост от пациенти с различни алергии.

Керамичните инлеи и онлеи прилепват с цялата си повърхност плътно към здравата зъбна повърхност и по този начин придават допълнителна здравина на целия зъб.Поставят се чрез трайно циментиране към обработените зъбни повърхностти.

Микро-протези фотополимерни

Те биват инлеи и онлеи от фотополимерен материал изработени в зъботехническа лаборатория, които заменят обикновенните фотополимерни пломби.

По този начин се гарантира отлична естетика изключителна точност, която намалява риска от развитието на вторичен кариес.Приложението им е  подходящо при големи кариеси и нарушения на целоста на коронката на зъба

Сваляеми плакови протези

Протезите са конструкции, които се поставят при цялостно или частично обеззъбяване.

Те се изработват от полупрозрачна пластмаса с цвета на лигавицата. При тотални плакови протези закрепването е чрез вакум на горна челюст и точното съвпадение без излишни плакови части към бузи и език в долната челюст.

При частичните плакови протези закрепването се осъществява и с помощта на ретенционни елементи(метални куки, стави,пилоти и др.), които се захващат за наличните зъби в устната кухина(при които не могат да се приложат фиксирани ортопедични конструкции-корони и мостове, за да се отстранят обеззъбените участъци в устната кухина).

 

Моделно ляти протези

Съвременни конструкции, при които основата се изработва от метал, който е по-тънък от пластмасова плака.

Методът е много точен, тъй като тази база, а също и куките, се отливат като точно копие на моделаж с восък. Те пасват идеално към венец и зъби и са почти неподвижни при хранене. Поради здравината на конструкцията свързващите части (базата) са много намалени, а това увеличава комфорта, подобрява говора (небцето и езика са освободени) и вкусовите усещания и др.

Те не се разхлабват с времето При тези конструкции, както и при всички други се налага пациентът да спазва изрядна хигиена, тъй като всеки зъб е взаимосвързан с общото лечение и не може да се допусне загуба дори и на един зъб.

Елестични (гъвкави) протези (Бредент)

Известни са още и като силиконови протези. Те са високо естетични и антиалергични.Успешно се използват и като местопазители в ортодонтията.

При тях няма метални куки, развалящи естетиката.Меки и еластични протези, които издържат на всякакво екстремно натоварване – фактически са нечупими, които позволяват огъване, усукване без опасност от счупване са изработени от специална смола, която представлява биологично поносим термопластичен материал.